Boşanan erkek yoksulluk nafakası alabilir mi?

Toplumdaki, boşanan erkeğin nafaka alamayacağına yönelik yaygın kanaatin aksine, boşanma durumunda büyük bir yoksulluğa düşmesi durumunda, boşanmada kusuru daha ağır olmayan erkek de süresiz olarak, geçimi için yoksulluk nafakası alabilir.

Peki yoksulluk nafakası nedir, konuyla ilgili kanun düzenlemeleri nelerdir, hangi hallerde yoksulluk nafakası alınabilir?

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Kusursuz karı veya kocanın, boşanma durumunda büyük bir yoksulluğa düşmesi durumunda, diğeri, boşanmaya neden olmamış olsa bile, kudreti ölçüsünde belli bir süre ile nafaka vermekle yükümlüdür.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu

2. Yoksulluk nafakası

Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

T.C. Anayasası

Madde 10- Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

(Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

Sonuç olarak Erkek Yoksulluk nafakası alabilir.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ve T.C. Anayasasına göre Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptirler.

Bu nedenle, toplumdaki, boşanan erkeğin nafaka alamayacağına yönelik yaygın kanaatin aksine, boşanma durumunda büyük bir yoksulluğa düşmesi durumunda, boşanmada kusuru daha ağır olmayan erkek de süresiz olarak, geçimi için yoksulluk nafakası alabilir.

 

Boşanma davaları ile ilgili detaylar için bu linke Tıklayabilirsiniz.

Aile Hukuku ve boşanma süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm konularda Hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için Avukatlık Büromuzu 0242 244 10 47  numaralı telefondan yahut [email protected] - [email protected] adresleri, online Whatsapp hattı veya Avukata Sor sayfamız üzerinden bizimle temasa geçebilirsiniz.

Şimdi Ara
Hemen Sor