Miras Hukukunda Gaiplik, Gaiplik kararı nedir? Gaiplik kararı süresi nedir?

Miras Hukukunda Gaiplik;

Uzun süre haber alınamayan kişilerin hukuki anlamda ölü olarak kabul edilmesidir. Ancak uzun süre haber alınamaması gaiplik için yeterli değildir. Bunun için kaybolan kişinin ölümüne dair azda olsa bir imare olması gerekmektedir.Gaiplik ile ilgili süre başvuru ve mahkemenin vereceği karara bağlıdır.

Bir kişinin hayati tehlike ve ölme ihtimali olasılığı ile kaybolması halinde, bu kimsenin kaybolmasından itibaren bir yıl geçtikten sonra kişinin yakınlarının talebi üzerine mahkemece gaipliğine karar verilir.

Bir kişiden uzun süre haber alınamama durumunda, bu kimse hakkında, en son görülme tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra kişinin yakınlarının talebi üzerine mahkemece gaipliğine karar verilir.

Gaiplik kararı verildikten sonra miras hukuku ile ilgili süreç başlamış olur. 

Antalya Miras Hukuku Avukatı olarak Miras hukuku alanında tüm soru, sorun ve davalarınızın çözümünde hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti için bize ulaşabilirsiniz.

İletişim sayfamız üzerinden arayabilir, mail atabilir, Avukata sor sayfamızdan sorularınız yazabilir veya Whatsapp hattından direk görüşme sağlayabilirsiniz.

Şimdi Ara
Hemen Sor