Restoran ve Kafelerden 5 maddelik açılma teklifi...

Restoran ve Kafelerden 5 maddelik açılma teklifi...

Salginin basladigindan bu yana yaklasik 1 yillik süreçte devlet de yaptigi ekonomik destek paketleriyle hem halka hem de isletmelere destek oluyor. Ancak virüsün yayilma hizini düsürmek amaciyla alinan kapanma tedbirleri özellikle restoran ve kafeleri bir hayli zor durumda birakti. Hürriyet gazetesinden Burak Cosan'in haberinde konuyu degerlendiren sektör temsilcileri özellikle 5 noktaya dikkat çekti.

Salginin basladigi günlerde kapatilma karari alinan isletmeler sadece yaz döneminde belli bir süre ve saatler arasinda açilabilirken, salginda ikinci dalganin yasanmasinin ardindan da yeniden kapandi. Bazi isletmeler bu süreçte eve servisle ayakta kalmaya çalissa da, birçok restoranda eve servis hizmeti verilemedigi için büyük ciro kayiplari yasandi.

Isletmeler kira ödemelerini yapamayacak duruma düstü. Hatta sektör temsilcilerine göre eger açilma süresi daha da uzarsa isletmelerin yüzde 30’u bir daha açilamama tehlikesi ile karsi karsiya kalacak. Kisa çalisma ödenegi ile çalisanlarinin maaslarini ödemeye çalisan isletmeler, tedarikçilerine olan borçlarini da ödeme noktasinda büyük sikinti yasiyor. Bu da tarladan baslayan ve restoranlara kadar uzanan tüm sektörleri bir hayli zorluyor.

Yeme-içme sektörü de yasanan bu durumun ardindan açilmak için çagrida bulundu. Hürriyet gazetesinden Burak Cosan'in haberinde konuyu degerlendiren sektör temsilcileri özellikle 5 noktaya dikkat çekti.

5 MADDEDE RESTORANLAR NASIL AÇILSIN

1- Restoranlar bir an önce ‘en sert tedbirlerle’ açilsin, alinan tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatilsin.

2- Müsterilere HES koduyla restoranlara giris yapsin.

3- Asilamada yeme-içme sektörü çalisanlarina öncelik verilsin, risk en aza indirilsin.

4- Hijyen kurallari en kati sekilde uygulansin burada tavize izin verilmesin

5- Masalar arasi sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlar cezalandirilsin

KURALLARA UYMAYANLAR IFSA EDILSIN

Hürriyet'teki habere göre tüm Restoranlar ve Turizmciler Dernegi (TÜRES) Genel Baskani Ramazan Bingöl, "Restoranlarin artik bir an önce açilmasi gerekiyor. Uçaklara, AVM’lere HES koduyla girilebiliyorsa restoranlara da girilebilir. Alinabilecek en sert tedbirlere de raziyiz. Bu isi iyi yapanlarla kötü yapanlar ayirt edilsin. Kurallara uymayanlara en sert cezalar verilsin. Hatta isletmeyi kapatmaya kadar giden cezalar uygulansin. Tarim Bakanligi’nin taklit ve tagsis yapanlari ifsa ettigi bir liste gibi, yeme-içme sektöründe kurallara uymayanlar ifsa edilsin. Biz de dernek olarak denetimlere katilabiliriz. Bu konuda elimizden gelen destegi vermeye haziriz. Tüm bakanliklar ve doktorlarin oldugu bir Bilim Kurulu olusturulsun, burada alinacak kararlara harfiyen uyulsun. TSE ile protokol imzaladik. Kurallara uyanlara ‘Güvenli Restoran Belgesi’ verilecek. Bu belgeyi almak isteyenle A’dan Z’ye incelenecek. Güvenli Turizm Belgesi veya Güvenli Restoran Belgesi olan isletmelerle sorun asilabilir" dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f5haber.com/

 

Şimdi Ara
Hemen Sor