Mahkeme  açılan dava sonuçlanana kadar Kanser ilaçlarını, SGK'nın ödemesine karar verdi.

Mahkeme açılan dava sonuçlanana kadar Kanser ilaçlarını, SGK'nın ödemesine karar verdi.

Kanser hastası kadın, SGK nın ödemediği kanser ilacı için dava açtı. 'İhtiyati tedbir' başvurusu sonrası mahkeme, dava sonuçlanıncaya kadar ilacın parasını SGK tarafından ödenmesine hükmetti.

Davacı Nurdan Yücemen'in Avukatı Mehmet Onur Özkılınç, mahkeme kararının emsal nitelikte olduğunu söyledi.

İşçi emeklisi Nurdan Yücemen'e 1 yıl önce akciğer kanseri tanısı konuldu. Nurdan Yücemen'in tedavisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) karşılanan ilaçların etkili olmadığı belirlendi.Tetkiklerin ardından Yücemen'e 'pembrolizumab' etken maddeli akıllı ilaçlardan yazıldı. Ancak SGK, ilacı Sağlık Uygulama Tebliği geri ödeme listesinde olmadığı gerekçesiyle karşılamadı. Ayda 2 doz kullanılan ilacın 46 bin 624 TL'li masrafını karşılayamayan Yücemen, avukatları aracılığı ile mahkemeye başvurdu. Yücemen'in kanser tedavisinde kullanılacak başka bir ilacı olmadığını belirten avukatları, yaşam hakkının kutsallığı gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşıdı. 9'uncu İş Mahkemesi'nde açılan davada, İlacın dava sonuçlanıncaya kadar SGK tarafından karşılanması için 'ihtiyati tedbir' başvurusu talebi mahkemece kabul edildi.

MAHKEMEDEN İHTİYATİ TEDBİR KARARI ÇIKTI

Talebi uygun bulan mahkeme, 12 Ekim'de dava sonuçlanıncaya kadar ilacın parasını SGK tarafından ödenmesine hükmetti. Kararda, 'ihtiyati tedbir' talebinin teminatsız olarak kabulüne karar verildi. 'Pembrolizumab' etken maddeli ilacın hekimin uygun gördüğü tedavi süresince, gerektiğinde sorumlusundan alınmak üzere, kesinti yapılmaksızın hastanelerin onkoloji bölümünden karşılanmasına hükmedildi. Kararda ayrıca Yücemen'in hastalığına ilişkin Türkiye'deki standart tedavi ilaçlarının kullanılması halinde bu durumun sağlığını bozup, bozmayacağı ile ilgili değerlendirmeyi içeren tıbbi raporun alındığı tarihe kadar söz konusu ilacın parasının SGK tarafından karşılanması gerektiği belirtilerek, "Ara kararın taraflara tebliğine, itiraz yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi" denildi.

Müvekkili Nurdan Yücemen'in 3'üncü derece kanser hastası olduğuna dikkati çeken avukat Halil İbrahim Karaağaç, "Aylık kullanması gereken 2 doz ilaç var. Bu ilacın maliyeti yüklü. Tedavide karşılayabildiği miktarını karşıladı ancak yetişemediği durumda bize başvurdu. Konuyu yargıya taşıdık. Mahkeme yerinde bir karar verdi. Bütün kanser hastalarının, SGK tarafından karşılanmayan ilaçları alma şansları var. Mahkemenin kararını olumlu buluyoruz. Bir anayasa devleti olduğumuz da böylelikle tescillenmiş oldu" dedi. Mahkeme kararının emsal nitelikte olduğunu vurgulayan avukat Mehmet Onur Özkılınç da "Benzer durumu yaşayan hastalara, umut olmasını temennin ederim. Müvekkilimiz adına davanın sonunda da olumlu bir sonuç alacağımıza eminim. Karardan ötürü çok mutluyuz" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hukukihaber.net

Şimdi Ara
Hemen Sor