Rusya'ya en çok yaptırım uygulayan ülkeydi.! Gerçekte Rusya’yla hâlâ iş yapan şirketleri tek tek açıkladılar!

Rusya'ya en çok yaptırım uygulayan ülkeydi.! Gerçekte Rusya’yla hâlâ iş yapan şirketleri tek tek açıkladılar!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 54’üncü gününe girerken Batı dünyasının Rusya’yı ekonomik olarak kıstırıp savaştan vazgeçirme çabası da sürüyor. İngiltere de Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin başında geliyor. Ancak İngiliz basınına yansıyan bazı belgelere göre birçok şirket Rusya ile iş yapmaya ve Putin’in savaşına para sağlamaya devam ediyor…

İngiliz hükümeti, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın patlak vermesinden beri alınan Yaptırım kararlarının geç kalması ya da etkisiz olması nedeniyle eleştiriliyor. Independent gazetesinin elde ettiği belge ve bilgilere göre ise bu eleştiriler yersiz değil; zira İngiltere’de hali hazırda devam eden sözleşmelerine sadık kalarak Rusya ile ticaret yapmaya devam eden birçok şirket var…

Üstelik bahsi geçen sözleşmelerden kaynaklı ödemelerin 294 milyon poundu bulduğu söyleniyor. Peki bu nasıl mümkün olabildi? İddialar arasında İngiliz hükümetinin bu süreçte Rusya ile iş yapan şirketlere destek olduğu bile var.

İngiltere’nin 15 çok uluslu şirket aracılığıyla Rusya ile gerçekleştirdiği ticaretin hacminin toplamda 294 milyon 803 bin 502 pound olduğu açıklandı. Hatta ilgili bakanlara da bu şirketlerle hükümetin arasında mevcut olan bağların koparılması ve yakın zamanda imzalanmış tüm sözleşmelerin iptali konusunda çağrı yapıldı.

ÇOĞU GİTTİ AMA AZI HÂLÂ ORADA!

Yale Üniversitesi tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırma, savaşın başlangıcından beri 600’den fazla şirketin Rusya’dan çekildiğini ortaya koymuştu. Öte yandan 214 şirketin de bu ülkedeki ticari varlığını sürdürdüğü ortaya çıkmıştı.

Rusya ve Avrasya uzmanı John Lough “Bu şirketler yaptırımların etkisine darbe vurmakla kalmıyor aynı zamanda Avrupa’nın savaş karşısındaki birleşik tepkisinin de yara almasına sebep oluyor” derken çok uluslu şirketlerin Rusya ile ticarete devam etmesinin oldukça ‘acayip’ olduğunu dile getiriyor.

Ukraynalı Milletvekili Lesia Vasylenko, Rusya’da aktif iş yapmaya devam eden 15 şirketin İngiliz parasını direkt olarak ‘Putin’in savaş makinasına’ aktardığını söylemişti. Vasylenko, konuyla ilgili olarak “Bunu anlamak mümkün değil; hükümet bu şirketlere fon sağlıyor ve onlar da Kremlin bütçesine katkı sağlayarak Ukraynalıların öldürülmesine destek olmuş oluyorlar. Vergi, yatırım ya da ne şekilde olursa olsun; Rusya’nın kasasına giren her kuruş Ukraynalı insanların ölmesi demek. Rusya bu paraları Rus halkının yaşamını iyileştirmek için değil Ukraynalıların hayatını yok etmek için kullanıyor.” açıklamasını yapmıştı.

Ukrayna hükümeti de bu ayın başında bir karar alarak Rusya ile bağı olan ya da bu ülkeyle iş yapan vatandaşlarına daha yüksek vergi ödeme zorunluluğu getirmiş ve bir nevi yaptırım uygulamasına geçmişti.

"BU UKRAYNALILARIN ÖLMESİ DEMEK"

Lesia Vasylenko, İngiltere hükümetinin de aynı şeyi yapması gerektiğini düşünüyor.

Hem ABD hem de İngiltere vatandaşı olan yatırımcı Bill Browder, 2005 yılına kadar Rusya’daki en büyük yabancı yatırımcıydı. Kremlin hükümeti tarafından sürekli olarak saldırıya uğradığının altını çizen iş insanı İngiliz hükümetinin Rusya ile iş yapmaya devam eden şirketlere verdiği desteği acil olarak kesmesi gerektiğini söylüyor.

İngiltere’de kurulmuş ve bu ülke tarafından fonlanan ancak hâlâ Rusya’yla iş yapmaya devam eden 15 şirketin ise Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp, ve Veolia olduğu açıklandı.

Bu şirketlerin mühendislik denetimleri, yapı-inşaat işleri, tıbbı gereçlerin tamiri ve bakım hizmetleri, asansör bakım servisleri, hava kontrol ölçümleri ve gaz ve elektrik dağıtımı gibi konularda faaliyet gösterdiği biliniyor.

Ukraynalı vekil Vasylenko’ya göre bu şirketler şayet yeni doğmuş bebeklerin hayatını kurtaracak kritik operasyonlar yönetmiyorlarsa şu anda Rusya ile iş yapmalarının bir anlamı yok.

Independent gazetesi bu 15 şirkete ulaşıp neden Rusya ile ticaret yapmaya devam ettiklerini sordu. Bu 15 şirketten sadece 5 tanesi bu soruya cevap verdi. Şirketlerini açıklamaları ise şöyle oldu:

Signify

“Rusya ile yeni ticari anlaşmaların tümünü durdurduk. Yaptırım sürecini şirket olarak değerlendiriyoruz. Ancak devam eden anlaşmalarla ilgili müşterilere karşı sorumluluklarımız var ve bunları yerine getirmeye çalışıyoruz. Şirket olarak sorumluluklarımızı yaptırımlar çerçevesinde yerine getireceğiz.”

Legrand

“Legrand Group’un küresel pazardaki payının sadece yüzde 2’si Rusya ile yaptığı işlerden gelmektedir. Öte yandan savaş başladığı andan itibaren tüm yeni sözleşmeler durdurulmuş ve süren tüm

Cloudfare

“Cloudflare, Rusya’da minimal düzeyde satış ve ticari faaliyet sürdürüyor. Bizim Rusya topraklarında asla şirket olarak bir varlığımız olmadı, burada ofisimiz yok, çalışanlarımız Rusya topraklarında değil. Tüm önlemleri aldık ve Rus hükümetine vergi ödemesi yapmıyoruz. Verdiğimiz hizmetler de sadece sıradan Rus vatandaşlarını kapsıyor.”

Thyssenkrupp

“Thyssenkrupp şirketi olarak yaptırım kurallarını harfiyen takip ediyoruz. Tüm sözleşmelerimiz de tek taraflı feshe uygundur. Yeni sözleşmeler imzalamıyoruz.”

Orano

“Orano olarak Rusya’da şirket birimimiz ya da Uranyum madenimiz yoktur. Bizim Rusya ile normal ticari ilişkilerimiz de minimum düzeydeydi. 2022 Şubat ayından beri de tüm nükleer malzemelerin taşınması; Rusya için ya da Rusya yönüne, teslimat yapılması durdurulmuştur.”

 

As the war between Russia and Ukraine enters its 54th day, the efforts of the Western world to economically trap Russia and deter it from the war continue. Britain is one of the countries that imposes sanctions on Russia. However, according to some documents reflected in the British press, many companies continue to do business with Russia and fund Putin's war.
The British government has been criticized for the delay or ineffectiveness of the Sanction decisions taken since the outbreak of the war between Russia and Ukraine. According to the documents and information obtained by the Independent newspaper, these criticisms are not unfounded; because there are many companies in the UK that continue to trade with Russia by keeping their current contracts…

Moreover, it is said that the payments arising from the aforementioned contracts amounted to 294 million pounds. So how was this possible? There are even allegations that the British government supported companies doing business with Russia in this process.

It has been announced that the volume of trade between the UK and Russia through 15 multinational companies is 294 million 803 thousand 502 pounds in total. Even the relevant ministers were called upon to sever the existing ties between these companies and the government, and to cancel all recently signed contracts.

MOST ARE GONE BUT FEW ARE STILL THERE!

A recent study by Yale University revealed that more than 600 companies had withdrawn from Russia since the beginning of the war. On the other hand, it was revealed that 214 companies continued their commercial presence in this country.

Russia and Eurasia expert John Lough says, "These companies are not only dealing with the impact of the sanctions, but also hurting Europe's unified response to the war," adding that it is rather 'strange' for multinational companies to continue trading with Russia.

Ukrainian Deputy Lesia Vasylenko said that 15 companies that continue to do business in Russia directly transfer British money to "Putin's war machine". Vasylenko said, “It is not possible to understand this; The government funds these companies, and they contribute to the Kremlin budget and support the killing of Ukrainians. Regardless of tax, investment or whatever; Every penny that goes into Russia's coffers means the death of Ukrainian people. Russia does not use these funds to improve the lives of the Russian people, but to destroy the lives of Ukrainians.” had made the statement.

The Ukrainian government also took a decision at the beginning of this month, obliging its citizens who have ties with Russia or doing business with this country to pay higher taxes and started to impose some kind of sanctions.

"THIS MEANS THE DEATH OF UKRAINIANS"

Lesia Vasylenko thinks the UK government should do the same.

Investor Bill Browder, who is both a US and British citizen, was the largest foreign investor in Russia until 2005. Underlining that he is constantly attacked by the Kremlin government, the businessman says that the British government should immediately cut its support to companies that continue to do business with Russia.

Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp are the 15 companies established in the UK and funded by this country, but still do business with Russia. , and it was announced to be Veolia.

It is known that these companies operate in fields such as engineering inspections, building-construction works, repair and maintenance services of medical equipment, elevator maintenance services, air control measurements and gas and electricity distribution.

According to Ukrainian attorney Vasylenko, if these companies do not manage critical operations that will save the lives of newborn babies, there is no point in doing business with Russia right now.

The Independent newspaper reached out to these 15 companies and asked why they continued to trade with Russia. Only 5 of these 15 companies answered this question. Their company descriptions were as follows:

Signify

“We stopped all new trade deals with Russia. We consider the enforcement process as a company. However, we have responsibilities to customers regarding ongoing deals and we strive to meet them. As a company, we will fulfill our responsibilities within the framework of sanctions.”

Legrand

“Only 2% of Legrand Group's share of the global market comes from its business with Russia. On the other hand, from the moment the war started, all new contracts were suspended and all ongoing

Cloudfare

“Cloudflare maintains minimal sales and commercial activity in Russia. We have never had a company presence on Russian territory, we do not have an office here, our employees are not on Russian territory. We have taken all precautions and we do not pay taxes to the Russian government. The services we provide include only ordinary Russian citizens.”

Thyssenkrupp

“As Thyssenkrupp company, we strictly follow the sanctions rules. All our contracts

 

 

hürriyet.com

Şimdi Ara
Hemen Sor