Yargıtay, aldatma delili olarak sunulan CD'yi 'hukuka aykırı delil' saydı...

Yargıtay, aldatma delili olarak sunulan CD'yi 'hukuka aykırı delil' saydı...

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir boşanma davasında aldatmanın delili olarak sunulan kamera kaydı içeren CD'yi "Hukuka aykırı delil" kabul etti.

Aynı mahkeme daha önce aksi yönde bir görüş belirtmişti.

Boşanma davalarında zaman zaman sadakatsizliğin delili olarak sunulan kayıt, fotoğraf, yazışma benzeri belgelere dair kararlar tartışmalara neden olabiliyor.

Daha önce Yargıtay tarafından verilen bir kararda evli çiftler arasında gizliliğin olamayacağı iddia edilerek, bu nedenle diğer kişiden habersiz elde edilen ve sadakatsiz olduğunu ispatlayan delillerin kabul edilmesi hukukçular arasında tartışma konusu olmuştu.Ancak bu sefer Yargıtay'dan aksi yönde bir karar çıktı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2020/2359 esas, 2020/3302 karar nolu kararında bir boşanma davasında kadın tarafından ayrıldığı eşine karşı sunulan kamera kaydı içeren CD'yi "erkeğin özel hayatını ihlal yoluyla elde edilmiş hukuka aykırı delil" olarak nitelendirdi.

Mahkeme kararında CD'nin "Özel hayatının gizliliği" ihlal edilmek suretiyle "hukuka aykırı yolla" elde edildiği anlaşıldığı belirtilerek, "Hukuka aykırı delil hükme esas alınamaz" denildi.

"Taraflar evli bile olsalar özel hayatlarının korunması gerekiyor"

Söz konusu kararı değerlendiren İstanbul Barosu avukatlarından Sibel Dolgun, kararı veren Yargıtay  2. Hukuk Dairesi'nin yakın bir tarihte tam aksi bir yönde görüş belirttiğini anımsattı.

Dolgun şunları söyledi: "Diğer bir deyişle ailenin korunması ve aile içerisinde gizliliğin olmayacağı bahsi ile hukuka aykırı yolla edinilen deliller boşanma davalarında hükme esas olabiliyordu. Ancak bu içtihat çok eleştirildi. Zira taraflar evli bile olsalar kişilerin özel hayatlarının ve kişilik haklarının korunması gerekiyor. Bu hak, bizatihi Anayasa tarafından bireylere verilen bir hak. Dolayısıyla bu hakkın 'evlilik kurumu' gerekçe gösterilerek ihlal edilmesi ve bu ihlalin meşru kabul edilmesi açık bir şekilde anayasa ihlalidir."

"Karar yerinde"

Dolgun bu nedenle Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin bu güncel kararının yerinde olduğunu düşündüğünü belirterek, yasadışı yollardan elde edilen delilin açık bir hukuk ihlali olduğunu öne sürdü. (Ali Kemal Erdem / İndependent Türkçe)...

 

Şimdi Ara
Hemen Sor