İcra ve İflâs Kanunu Uyarınca Borçluya Satış Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmelik Yayınlandı

vioft2nnt8|2000BDFC6638|yunusbirbilen|tbl_sayfa|metin|0xfdff529002000000ad01000001000f00

Icra ve Iflâs Kanunu Uyarinca Borçluya Satis Yetkisi Verilmesine Dair Yönetmelik, 28 Mayis 2022 Tarihli ve 31849 Sayili Resmî Gazete'de yayimlandi.

Adalet?Bakanligindan:

ICRA VE IFLÂS KANUNU UYARINCA BORÇLUYA SATIS YETKISI VERILMESINE DAIR YÖNETMELIK

 

BIRINCI BÖLÜM

Baslangiç Hükümleri

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeligin amaci, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayili Icra ve Iflâs Kanununun 111/a maddesinde düzenlenen borçluya satis yetkisi verilmesine dair hükmün uygulanmasina iliskin usul ve esaslari belirlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, Icra ve Iflâs Kanununun 111/a maddesinde düzenlenen haczedilen malin borçlu tarafindan rizaen satisina iliskin hususlari kapsar.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Icra ve Iflâs Kanununun 111/a maddesinin besinci fikrasina dayanilarak hazirlanmistir.

Tanimlar

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Icra dairesi: Icra ve Iflâs Kanununa göre yapilan kiymet takdirini teblige yetkili esas sayili icra dosyasinin kayitli bulundugu icra dairesini,

b) Kanun: 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayili Icra ve Iflâs Kanununu,

c) Kiymet takdiri: Haczedilen malin kiymetinin takdir edildigi haciz tutanagini veya haczedilen mala iliskin kiymet takdirini içeren bilirkisi raporunu,

ç) Mahkeme: Kanunun 4 üncü maddesine göre belirlenen icra mahkemesini,

d) UYAP: Ulusal Yargi Agi Bilisim Sistemini,

ifade eder.

IKINCI BÖLÜM

Rizaen Satis Yetki Belgesinin Sekli ve Muhtevasi

Rizaen satis yetki belgesinin sekli

MADDE 4- (1) Borçlunun rizaen satis islemlerinde, ekte yer alan rizaen satis yetki belgesi basili kâgit olarak kullanilir (Örnek no.57).

(2) Yönetmelik ekinde bulunan örnekteki esaslar bozulmamak sartiyla bu basili kâgida icra dairesince gerekli ilâveler yapilabilir.

Rizaen satis yetki belgesinin muhtevasi

MADDE 5- (1) Haczedilen malin rizaen satisina dair borçluya verilen yetki belgesinde asagidaki hususlar yer alir:

a) Alacakli, varsa kanuni temsilcisi ile vekilinin adi ve soyadi, adresi ve iletisim bilgileri.

b) Borçlu, varsa kanuni temsilcisi ile vekilinin adi ve soyadi, adresi ve iletisim bilgileri.

c) Satilacak seyin cinsi, niteligi, önemli özellikleri ve muhammen kiymeti.

ç) Malin muhammen kiymetinin yüzde doksanina karsilik gelen miktari ile o malla güvence altina alinan ve satis isteyenin alacagina rüçhani olan alacaklarin toplamindan hangisi fazla ise bu miktari ve ayrica bu miktara ilave olarak bu asamaya kadar haczedilen mal için yapilan takip masraflari toplamindan az olamayacak sekilde belirlenmis asgari rizai satis bedeli.

d) Borçlunun, anlastigi alicinin adi ve soyadini, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasini, tüzel kisi ise unvanini, vergi kimlik numarasini, ticaret sicil numarasini, merkezi sicil kayit sistemi (MERSIS) numarasini, anlastiklari bedeli ve malin ayirt edici özelliklerini; alicinin ise adi ve soyadini, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasini, tüzel kisi ise unvanini, vergi kimlik numarasini, ticaret sicil numarasini ve MERSIS numarasini, tebligata elverisli adresini, iletisime yarar bilgilerini, banka hesap bilgilerini, borçluyla anlastiklari bedeli ve malin ayirt edici özelliklerini borçluya verilen on bes günlük süre içinde icra dairesine bildirmesi gerektigi.

e) Alicinin, belirlenen asgari rizai satis bedelinden az olmamak kaydiyla borçluyla anlastiklari bedeli borçluya verilen on bes günlük süre içinde icra dairesi banka hesabina ödemesi gerektigi.

f) Mahkemenin kabul karariyla malin mülkiyetinin aliciya geçecegi ve tüm hacizlerin kaldirilarak devir ve teslim islemlerinin gerçeklestirilecegi.

g) Mahkemece rizaen satis talebinin reddine karar verilmesi hâlinde, kararin icra dairesine gönderilmesinden itibaren üç is günü içinde yatirilan bedelin alicinin bildirdigi banka hesabina iade edilecegi.

g) Ilgili mevzuat hükümleri sakli kalmak kaydiyla devir ve teslim masraflarinin aliciya ait olacagi.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kiymet Takdirinin Tebligi, Rizaen Satis Talebi ve Sicile Islenmesi ile

Asgari Bedelin Belirlenmesi

Kiymet takdirinin tebligi

MADDE 6- (1) Haczedilen malin kiymetinin takdirine iliskin bilirkisi tarafindan tanzim edilen rapor icra dairesince borçluya teblig edilir.

(2) Borçlunun veya borçlu namina 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayili Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüge yetkili kimse huzurunda yapilan hacizlerde, kiymet takdirini içeren haciz tutanaginin borçluya ayrica teblig edilmesi gerekmez. Borçlunun veya borçlu namina Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüge yetkili kimsenin yoklugunda yapilan hacizlerde ise kiymet takdirini içeren haciz tutanagi borçluya teblig edilir.

Rizaen satis talebi ve sicile islenmesi

MADDE 7- (1) Borçlu, kiymet takdirinin tebliginden itibaren yedi gün içinde icra dairesine müracaat ederek malin satisi için kendisine yetki verilmesini talep edebilir.

(2) Rizaen satis talebinde bulunan borçlu, tebligata elverisli adresini ve iletisime yarar bilgilerini satis talebiyle birlikte icra dairesine bildirir.

(3) Sicile kayitli bir mal ile ilgili borçlunun rizaen satis talebinde bulunmasi üzerine icra müdürü, rizai satis talebinin ilgili sicile islenmesine yönelik gerekli islemleri yapar.

Rizai satis asgari bedelinin belirlenmesi

MADDE 8- (1) Icra müdürü, rizai satis asgari bedelini belirlemek için haczedilen malin sicile kayitli takyidatlarini temin ederek rüçhan hakki alacaklisindan alacaginin devam edip etmedigini, devam ediyor ise alacak miktarini sorar.

(2) Belirlenen rizai satis bedeli, haczedilen malin kesinlesen muhammen kiymetinin yüzde doksanina karsilik gelen miktar ile o malla güvence altina alinan ve satis isteyenin alacagina rüçhani olan alacaklarin toplamindan hangisi fazla ise bu miktari ve ayrica bu miktara ilave olarak bu asamaya kadar haczedilen mal için yapilan takip masraflari toplamindan az olamaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Rizaen Satis Yetkisi Verilmesi, Icra Dairesine Bildirim, Bedelin

Ödenmesi ve Dosyanin Mahkemeye Sunulmasi

Rizaen satis yetkisi verilmesi

MADDE 9- (1) Icra müdürü, rizaen satis yetkisi verilmesini isteyen borçluya, kiymet takdirinin kesinlesmesinden sonra cebrî satis islemlerini durdurarak haczedilen malin rizaen satisi için bir yetki belgesi düzenleyerek teblig eder.

(2) Rizaen satis için düzenlenen yetki belgesiyle borçluya on bes günlük süre verilir. Bu süre, yetki belgesinin borçluya tebliginden itibaren baslar.

Icra dairesine bildirim

MADDE 10- (1) Borçlunun, anlastigi alicinin adi ve soyadini, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasini, tüzel kisi ise unvanini, vergi kimlik numarasini, ticaret sicil numarasini, MERSIS numarasini, anlastiklari bedeli ve malin ayirt edici özelliklerini verilen on bes günlük süre içinde icra dairesine bildirmesi gerekir.

(2) Alicinin, adi ve soyadini, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasini, tüzel kisi ise unvanini, vergi kimlik numarasini, ticaret sicil numarasini ve MERSIS numarasini, tebligata elverisli adresini, iletisime yarar bilgilerini, banka hesap bilgilerini, borçluyla anlastiklari bedeli ve malin ayirt edici özelliklerini borçluya verilen on bes günlük süre içinde icra dairesine bildirmesi gerekir.

Bedelin ödenmesi

MADDE 11- (1) Alicinin, belirlenen asgari rizai satis bedelinden az olmamak kaydiyla, borçluyla anlastiklari bedeli borçluya verilen on bes günlük süre içinde icra dairesinin banka hesabina ödemesi zorunludur.

Dosyanin mahkemeye sunulmasi

MADDE 12- (1) Alicinin, borçluyla anlastiklari bedeli yukaridaki maddeler uyarinca borçluya verilen on bes günlük süre içinde dosyaya ödemesi hâlinde icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra rizai satisin sartlarinin saglandigini tespit ederse, satisin onayi ile malin devir ve teslim islemlerinin yapilmasina karar verilmesi için dosyayi derhâl mahkemeye gönderir.

BESINCI BÖLÜM

Mahkemenin Karari ile Malin Devir ve Teslimi

Mahkemenin karari

MADDE 13- (1) Mahkeme, en geç on gün içinde dosya üzerinden yapacagi inceleme sonucunda talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verir. Mahkemece verilen karar UYAP vasitasi ile icra dairesine bildirilir.

(2) Mahkemenin kabul karari ile malin mülkiyeti aliciya geçer. Icra dairesince malin devir ve teslim islemleri yapilir.

(3) Mahkemece rizaen satis talebinin reddine karar verilmesi durumunda, bu kararin icra dairesine gönderilmesinden itibaren üç is günü içinde satis bedeli alicinin bildirdigi banka hesabina iade edilir. Ayrica icra müdürü, 7 nci madde geregince islenen serhin terkini için gerekli islemleri yapar.

Malin devir ve teslimi

MADDE 14- (1) Devir ve teslim islemleri, mal üzerindeki tüm hacizlerin kaldirilmasi suretiyle gerçeklestirilir.

(2) Rizaen satisa konu malin sicile kayitli olmasi hâlinde icra müdürü, tescil isleminin yapilmasi amaciyla tescil belgesini ilgili kurum veya kurulusa mahkeme kararini ekleyerek gönderir.

(3) Ilgili mevzuat hükümleri sakli kalmak kaydiyla, devir ve teslim masraflari aliciya aittir.

(4) Rizaen satis konusu mal aliciya teslim edilmedikçe veya teslime hazir hâle getirilmedikçe alicinin dosyaya yatirmis oldugu bedel alacaklilara ödenmez.

ALTINCI BÖLÜM

Kayit ve Rapor

Rizaen satis talep kaydi ve raporu

MADDE 15- (1) Rizaen satis talep kaydi, ilgili icra dairesine veya ilgili mahallin tamamina ait rizaen satis taleplerinin asama ve sonuçlarinin UYAP’a islendigi kayittir. Bu kayitta; sira numarasi, icra dairesi, dosya numarasi, haczedilen malin cinsi, talep tarihi, yetki belgesi düzenleme tarihi, rizai satis bedelinin ödenme tarihi, dosyanin mahkemeye gönderilme tarihi, talep konusunda mahkemenin karari ve tarihi yer alir.

(2) Rizaen satis talep raporu, birinci fikrada düzenlenen kayitlardaki hususlarin sorgulanmasi neticesinde UYAP’ta olusturulan belgedir. Bu raporda, kayitlara islenen hususlarin tamami yer alir.

YEDINCI BÖLÜM

Çesitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde niteligine uygun düstügü ölçüde Icra ve Iflâs Kanunu ile 11/4/2005 tarihli ve 25783 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Icra ve Iflâs Kanunu Yönetmeligi hükümleri uygulanir.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakani yürütür.

 



Şimdi Ara
Hemen Sor