Velayetin Anneye verilmesinin olumsuz sonuçlar doğuracağı iddiası, Çocukların alıştıkları çevreden ayrılmaması ilkesi

vioft2nnt8|2000BDFC6638|yunusbirbilen|tbl_sayfa|metin|0xfdff0afa000000004502000001000100

Davada Alinan Sosyal Inceleme Raporunda Çocuklarin Anne Yaninda Kalmalarinin Fiziksel Sosyal Kültürel ve Psikolojik Gelisimlerini Olumsuz Etkileyecegi Hususunun Ispatlanmamis Oldugu - Durusmada Dinlenen Ortak Çocuklarin da Velayet Hususunda Ebeveynleri Arasinda Seçim Yapmak Istemediklerinin Anlasildigi/Velayetin Yanilgili Degerlendirmelerle Davali-Karsi Davaci Babaya Verilmesinin Kanuna Aykiri Oldugu

T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAIRESI
E. 2020/6360
K. 2021/431
T. 20.1.2021

VELAYET DAVASI ( Davada Alinan Sosyal Inceleme Raporunda Çocuklarin Anne Yaninda Kalmalarinin Fiziksel Sosyal Kültürel ve Psikolojik Gelisimlerini Olumsuz Etkileyecegi Hususunun Ispatlanmamis Oldugu - Durusmada Dinlenen Ortak Çocuklarin da Velayet Hususunda Ebeveynleri Arasinda Seçim Yapmak Istemediklerinin Anlasildigi/Velayetin Yanilgili Degerlendirmelerle Davali-Karsi Davaci Babaya Verilmesinin Kanuna Aykiri Oldugu )

VELAYETIN ANNEYE VERILMESININ OLUMSUZ SONUÇLAR DOGURACAGI IDDIASI ( Velayet Istemi/Davada Alinan Sosyal Inceleme Raporunda Çocuklarin Anne Yaninda Kalmalarinin Fiziksel Sosyal Kültürel ve Psikolojik Gelisimlerini Olumsuz Etkileyecegi Hususunun Ispatlanmamis Oldugu - Durusmada Dinlenen Ortak Çocuklarin da Velayet Hususunda Ebeveynleri Arasinda Seçim Yapmak Istemediklerinin Anlasildigi/Velayetin Yanilgili Degerlendirmelerle Davali-Karsi Davaci Babaya Verilmesinin Kanuna Aykiri Oldugu )

ÇOCUKLARIN ALISTIKLARI ÇEVREDEN AYRILMAMASI ILKESI ( Davali-Karsi Davaci Babanin ise Kendisine Yeni Bir Aile Düzeni Kurmus Olmasi Degerlendirildiginde Ortak Çocuklar H. ve A. E.'nin Velayetlerinin Davaci-Karsi Davali Anneye Verilmesi Gerektigi - Mahkemece Yanilgili Degerlendirmelerle Velayetin Davali-Karsi Davaci Babaya Verilmesi Kanuna Aykiri Olup Kararin Bozulmasi Gerektigi )

4787/m. 5

Birlesmis Milletler Çocuk Haklari Sözlesmesi/m.12

Çocuk Haklarinin Kullanilmasina Iliskin Avrupa Sözlesmesi/m. 3, 6

ÖZET : Dava, velayet istemine iliskindir. Davada, alinan sosyal inceleme raporunda, çocuklarin anne yaninda kalmalarinin fiziksel, sosyal, kültürel ve psikolojik gelisimlerini olumsuz etkileyecegi hususu ispatlanmamis olup, durusmada dinlenen ortak çocuklarin da velayet hususunda ebeveynleri arasinda seçim yapmak istemedikleri anlasilmaktadir.

Davali-karsi davaci babanin ise kendisine yeni bir aile düzeni kurmus olmasi ve çocuklarin alistiklari çevreden ayrilmamasi ilkeleri bir arada degerlendirildiginde ortak çocuklar H. ve A. E.'nin velayetlerinin davaci-karsi davali anneye verilmesi gerekir. Mahkemece, yanilgili degerlendirmelerle davali-karsi davaci babaya verilmesi hatali olup kararin bozulmasi gerekir.

DAVA : Taraflar arasindaki davanin yapilan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarida tarihi ve numarasi gösterilen hüküm davaci-karsi davali kadin tarafindan temyiz edilmekle, evrak okunup geregi görüsülüp düsünüldü:

KARAR : 1-)Dosyadaki yazilara ve mahkemece uyulan bozma karari geregince hüküm verilmis olmasina göre, davaci-karsi davali kadinin asagidaki bendin kapsami disinda kalan temyiz itirazlari yersizdir.

2-)Velayet düzenlemesinde; çocukla ana ve baba yararinin çatismasi halinde, çocugun yararina üstünlük taninmasi gereklidir. Çocugun yarari ise; çocugun bedensel, fikri ve ahlaki bakimdan en iyi sekilde gelisebilmesi ve böyle bir gelismenin gerçeklestirilmesi için, çocuga sosyal, ekonomik ve kültürel kosullarin saglanmis olmasidir. Çocugun bu konulardaki üstün yararini belirlerken; çocuk yetiskin biri olmus olsaydi, kendisini ilgilendiren bir olayda, kendi yarari için ne gibi bir karar verebilecekti ise, çocuk için karar veren makamindaki kisinin de ayni yönde karar vermesi gerekir; yani çocugun farazi düsüncesi esas alinacaktir.

Velayet kamu düzenine iliskin olup, re'sen arastirma ilkesi geçerlidir. Bu nedenle, yargilama sirasinda meydana gelen gelismelerin bile göz önünde tutulmasi gerekir.

Birlesmis Milletler Çocuk Haklari Sözlesmesinin 12. maddesiyle Çocuk Haklarinin Kullanilmasina Iliskin Avrupa Sözlesmesi'nin 3 ve 6. maddeleri, iç hukuk tarafindan yeterli idrake sahip oldugu kabul edilen çocuklara, kendilerini ilgilendiren davalarda görüslerini ifade etmeye olanak taninmasini ve görüslerine gereken önemin verilmesi gerektigini öngörmektedir. Çocuklarin üstün yarari gerektirdigi takdirde görüslerinin aksine karar verilmesi mümkündür. Velayet hususu, çocuklari ilgilendiren konularin en basinda gelir.

Dosya incelendiginde, davanin açildigi 02.12.2013 tarihinden itibaren yargilama süreci boyunca taraflarin ortak çocuklarinin davaci-karsi davali anne yaninda kaldiklari sabittir. Mahkemece alinan sosyal inceleme raporunda, çocuklarin anne yaninda kalmalarinin fiziksel, sosyal, kültürel ve psikolojik gelisimlerini olumsuz etkileyecegi hususu ispatlanmamis olup, durusmada dinlenen ortak çocuklarin da velayet hususunda ebeveynleri arasinda seçim yapmak istemedikleri anlasilmaktadir. Davali-karsi davaci babanin ise kendisine yeni bir aile düzeni kurmus olmasi ve çocuklarin alistiklari çevreden ayrilmamasi ilkeleri bir arada degerlendirildiginde ortak çocuklar H. ve A. E.'nin velayetlerinin davaci-karsi davali anneye verilmesi gerekirken yanilgili degerlendirmelerle davali-karsi davaci babaya verilmesi dogru görülmemis, kararin bu yönüyle bozulmasina karar vermek gerekmistir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarida (2.) bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsami disinda kalan temyize konu diger bölümlerinin ise yukarida (1.) bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, bozma sebep ve sekline göre kisisel iliski ve istirak nafakasina yönelik temyiz itirazlarinin simdilik incelenmesine yer olmadigina, temyiz pesin harcinin istek halinde yatirana geri verilmesine, isbu kararin tebliginden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açik olmak üzere 20.01.2021 tarihinde oybirligiyle karar verildi.

kazanci.com.tr



Şimdi Ara
Hemen Sor