Yabancı biri tarafından, Türkiye aleyhine, yabancı bir ülkede işlenen suçlarda ceza nasıl uygulanır.

5237 Sayili Türk Ceza Kanunu

Yabanci tarafindan islenen suç

Madde 12- (1) Bir yabanci, 13 üncü maddede yazili suçlar disinda, Türk kanunlarina göre asagi siniri en az bir yil hapis cezasini gerektiren bir suçu yabanci ülkede Türkiye'nin zararina isledigi ve kendisi Türkiye'de bulundugu takdirde, Türk kanunlarina göre cezalandirilir. Yargilama yapilmasi Adalet Bakaninin istemine baglidir.

(2) Yukaridaki fikrada belirtilen suçun bir Türk vatandasinin veya Türk kanunlarina göre kurulmus özel hukuk tüzel kisisinin zararina islenmesi ve failin Türkiye'de bulunmasi halinde, bu suçtan dolayi yabanci ülkede hüküm verilmemis olmasi kosulu ile suçtan zarar görenin sikayeti üzerine fail, Türk kanunlarina göre cezalandirilir.

(3) Magdur yabanci ise, asagidaki kosullarin varligi halinde fail, Adalet Bakaninin istemi ile yargilanir:

a) Suçun, Türk kanunlarina göre asagi siniri üç yildan az olmayan hapis cezasini gerektirmesi.

b) Suçlularin geri verilmesi anlasmasinin bulunmamasi veya geri verilme isteminin suçun islendigi ülkenin veya failin uyrugunda bulundugu devletin hükûmeti tarafindan kabul edilmemis olmasi.

(4) Birinci fikra kapsamina giren suçtan dolayi yabanci mahkemece mahkûm edilen veya herhangi bir nedenle davasi veya cezasi düsen veya beraat eden yahut suçu kovusturulabilir olmaktan çikan yabanci hakkinda Adalet Bakaninin istemi üzerine Türkiye'de yeniden yargilama yapilir.

(5) (Ek: 18/6/2014-6545/56 md.) Birinci fikra kapsamina giren hâllerde rüsvet ve nüfuz ticareti suçlarindan dolayi yargilama yapilmasi Adalet Bakaninin istemine bagli degildir.

Madde Gerekçesi

Madde 12- Maddeyle, bir yabancinin yabanci ülkede isledigi bazi suçlardan dolayi Türkiye’de ne gibi kosullarla yargilanabilecegine iliskin hükümler getirilmistir.

Maddede, yabancinin yabanci ülkede isledigi suç bakimindan iki du­rumu birbirinden ayirarak ayri esaslara baglanmistir. Yabanci, 13 üncü mad­dede yazili suçlar disinda Türk kanunlarina göre asagi siniri bir yildan az olmayan hapis cezasini gerektiren bir suçu, yabanci memlekette Tür­kiye’nin zararina isledigi takdirde yabanci ülkede bu suçtan dolayi hakkinda hüküm verilmis olsa da Adalet Bakaninin istemi ile yargilanacak ve Türk kanunlari geregince ceza görecektir. Bu durumda mahsup hükümlerinin uy­gulanacagi muhakkaktir. Fiil, bir Türk’ün zararina islendigi takdirde Tür­kiye’de yargi­lama yapilmasi, magdurun sikâyetine ve yabanci ülkede hüküm verilmemis olmasi kosuluna baglanmistir.

Yabancinin, yabanci ülkede bir yabanciya karsi suç islemesi hâlinde ise Türkiye’de yargilanmasi, fiilin cezasinin asagi sinirinin üç yildan az ol­mayan hapis cezasini gerektirmesi ve suçlularin geri verilmesi isleminin gerçeklestirilmemesi kosullarina bagli tutulmustur. Böylece yabanci ülkede yabanciya karsi suç islemis bulunan yabancinin Türkiye’de yargilanmasi, islenen suçun daha vahim olmasi kosuluna baglanmistir.

Tasari maddesinin ikinci fikrasinda “… bir Türk’ün” ifadesinden sonra gelmek üzere, “veya Türk kanunlarina göre kurulmus özel hukuk tüzel kisisinin” ifadesine yer verilmistir. Bu degisiklikle, yabanci tarafindan yurt disinda Türk kanunlarina göre kurulmus tüzel kisilerin zararina olarak suç islenmesi durumunda da, Türk kanunlarinin uygulanmasina imkan saglan­mistir.

Maddenin dördüncü fikrasina göre; birinci fikra kapsamina giren suç­tan dolayi yabanci mahkemece mahkûm edilen veya herhangi bir nedenle davasi veya cezasi düsen veya beraat eden yahut suçu kovusturulabilir ol­maktan çikan yabanci hakkinda Adalet Bakaninin talebi üzerine Türkiye’de yeniden yargilama yapilabilecektir.

Şimdi Ara
Hemen Sor