Boşanma davalarında Maddi Manevi Tazminat

Boşanma davaları genel olarak; Anlaşmalı boşanma davaları ve Çekişmeli boşanma davaları şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası tarafların nafaka, velayet, maddi,  manevi tazminat, ziynet eşyaları, mal paylaşımı gibi boşanmanın tüm sonuçları hususunda tam bir anlaşmaya varıldığı boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davaları genelde tek celsede boşanmanın karara bağlanması ile sonuçlanmaktadır.

Çekişmeli Boşanma davaları da TMK’ya göre iki sebeple açılabilir:

 

Genel boşanma sebepleri : taraflar arasında yoğun tartışmalar, güven sarsıcı davranışlar, hakaret, şiddet, tehdit, evliliğe ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi gibi sıralanabilir.

Özel Boşanma sebepleri : Türk Medeni kanunda özel boşanma sebepleri sınırlı sayıda olup, özel boşanma sebeplerine dayalı boşanma davaları şeklindedir.  Çekişmeli boşanmalarda,çocuğun velayeti, nafaka , maddi , manevi tazminat, ziynet eşyaları, mal paylaşımı konularından biri veya birkaçı ile ilgili tarafların anlaşmaya varamadıkları ve taraflar arasında belli bir çekişmenin yaşandığı davalardır.

Bu davalarda Maddi tazminat miktarı hesaplanabilir bir tutar olsa da, manevi tazminat miktarı davaya bakan hakimin takdir yetkisindedir.

Her davanın kendine has özellikleri bulunup, boşanma davası sonuçları ile ilgili maddi ve manevi açıdan beklentileri farklıdır. Dolayısıyla her davada izlenecek yöntem, açılacak dava türü, (velayet, nafaka, maddi tazminat, ziynet eşyası vs.) talep edilebilecek maddi ve manevi zararlarla ilgili davanıza uygun şekilde hareket edilmesi, usul kurallarına ve yerleşik uygulamalara riayet edilmesi elzemdir. Dolayısıyla Boşanma davaları ileride hak kayıplarına uğramamanız, boşanma sürecinde maddi ve manevi açıdan yıpranmamanız veya bu süreci mümkün olan en az şekilde etkilenerek sonlandırmanız için iyi bir boşanma avukatı ile süreci takip etmenizi tavsiye ediyoruz. Antalya Boşanma Avukatı olarak tüm tecrübemizle müvekkillerimizin boşanma sürecindeki tüm hukuki taleplerine en kısa zamanda kavuşması ve bu süreçte hak kayıplarına uğramaması adına boşanma hukuku alanında her türlü hukuki desteği sunmaktayız.     

Boşanma Hukuku ile ilgili tüm soru ve sorunlarınız için İletişim sayfamızdan bizi arayabilir, mail atabilir, Avukata Sor bölümüne yazabilir veya direk Whatsapp hattımızdan ulaşabilirsiniz. Konusunda uzman avukatlarımız mağduriyet yaşamamanız için size hukuki anlamda mümkün olan en hızlı çözüm konusunda danışmanlık yapacak bilgi vereceklerdir.

Şimdi Ara
Hemen Sor