Adalet bakanı; '' Kira artış oranı %25'i geçemeyecek'' dedi.

Adalet bakanı; '' Kira artış oranı %25'i geçemeyecek'' dedi.

Kira artışlarıyla ilgili 4 bakanlığın yaptığı ortak düzenlemede sona gelindi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milyonların beklediği açıklamayı yaparak "Konut kiralarında, 1 yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak" dedi. 

Kira artışlarına yönelik yapılan çalışmalarda son düzenlemeler yapıldı ve çalışmanın kapsamı açıklandı. 4 bakanlığın yaptığı çalışma sonrasında 1 Temmuz 2023'e kadar kira artış oranlarının yüzde 25'i aşamayacak şekilde artırılacağı açıklandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "Konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılması imkanı getiriliyor" açıklamasında bulundu.

Bir süredir gündemde olan kira artış oranlarına yönelik düzenleme geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konut kiralarında 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artış oranının yüzde 25'le sınırlandırıldığını açıkladı. Düzenleme 1 yıllık süreci kapsayacak. Bozdağ ayrıca "Böylelikle konut kiralarında, bir yıl süreyle, bir önceki yılın yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılabilmesi getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı ifade ediliyor. Geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Kiracı ve ev sahibi hukukuna halel vermeden ikisinin de ortak fedakarlık yapmasına özen gösterdik." dedi.

Bir önceki uygulamada 12 aylık TÜFE'nin ortalamasına göre zam yapılıyordu ve en son çıkan veri de yüzde 39.33 olarak gerçekleşmişti. 

“OLMASI GEREKEN DEĞİŞİKLİKTİ”

Kira artış oranlarının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25’e sabitlenmesine ilişkin Avukat Çiğdem Kezer “Olması gereken bir değişiklikti. Piyasa koşullarının değişmesiyle mülk sahipleri kiracılardan ciddi artış istiyordu. Artış gerçekleşmeyince de ihtiyaç sebebiyle ihtarname göndererek taşınmazın tahliyesi isteniyordu. Çok sayıda tahliye davası var. Bu değişiklik yerine olan bir değişiklik. 1 yıl boyunca yenilenecek sözleşmelerde geçerli olacak. Geçici hüküm Borçlar Kanunu’na eklenecek bir hüküm. Geçici olması da güzel. Bunla alakalı beklentiler değiştiği takdirde değişiklik yapılabilir anlamına geliyor.

GEÇEN AY ARTIŞ YAPANLAR NE OLACAK?

Avukat Kezer “Geçmiş aylarda yapılan zammın çözümü yok. Kiracı ve mal sahibi uzlaşı içinde buluşturması gerekiyor. Değişikliğin önceden olması gerekiyordu geç kalındı. Son 1.5 yıldır çok ciddi anlamda sıkıntılar var. İki tarafın uzlaşması önemli” açıklamasını yaptı.

İŞYERLERİNİN KİRALARI NASIL BELİRLENECEK?

Kezer “Aynı sorunları işyerleri için de yaşıyoruz. Daha öncesinde dolar cinsinden kiraya veriliyordu. Dolar cinsinden sözleşmelerle ilgili davalar var. Aynı değişiklik işyerleri için de farklı düzenlemeler düşünülerek yapılması gerekir” dedi.

5 YILI DOLDURAN KİRACILAR

Son dönemde önemli olan 5 yılı dolduran kiracılara yönelik olarak Kezer “5 yıl dolduysa kira bedelinin yeniden düzenlenmesi için kira tespit davası açılabiliyor. Bu durumda mevcut piyasa şartlarına göre rayiç bedel üzerinden mahkeme yoluyla belirleniyordu. 5 yılı dolacak olan yerlerde aynı sistemin geçerli olması gerekebilir” ifadelerini kullandı.

5 ÖNERİDE BULUNMUŞTU

Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz “Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak 5 öneride bulunmuştuk. Geçici olmasıydı isteklerimizden biri. Geçici bir düzenleme yapıldı. Artık TÜFE’nin 12 aylık değişim oranı 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli değil, TÜFE 25 oranında sabitlendi” dedi.

Kiraz  “Bu dönem içinde geçmişe dönük olarak düzenleme olacak mı? benim görüşümce olmayacak. 5 yılı doldurmuş olan kira sözleşmelerinde kira tespit davası açma hakkı var. Mevcut kiracılarına yüksek kira talep edenler var. Tahliye talepleri var. Bu uzama dönemlerinde 1-5 yıl arasında yüzde 25 uygulanacak. 5. yılı doldurmuş olanlarda düzenleme olacak mı bunu bekliyoruz. Hollanda modeli değil Türkiye modeli oldu” değerlendirmesinde bulundu.
Haberin Devamı

KİRA TESPİT DAVALARININ AKIBETLERİ NE OLACAK?

Kiraz “Mal sahipleri açısından 1-5’inci yıllar açısından yapacak hiçbir şeyleri yok. Tüm uzamalarda zorunlu olarak yüzde 25 zam yapabilecekler. 5. yılda kira tespit davalarının açılması ve akıbeti konusunda neler olacak. Bunları görmemiz lazım” dedi.

Sosyal meydadan gördüğüm konu ise, konutlar için mi işyerleri için mi geçerli die soruluyor. Muhtemelen bu artış oranları konut ve çatılı işyerlerini kapsayacak şekilde geçerli olacaktır. Benim görüşüm bu. İşyerlerini ayıracaklarını zannetmiyorum.

"ŞU ANA KADAR YAPILMIŞ ARTIŞLAR GEÇERLİ"

"Sayın bakan sadece konut kiraları için açıklama yaptı. İşyerlerini kapsayıp kapsamadığını göreceğiz. Bu düzenleme geçici bir düzenleme. Yani Türk Borçlar Kanunu'ndaki mevcut düzenleme ortadan kaldırılmıyor. Şu ana kadar yapılmış olan kira artışları geçerliliğini koruyacaktır.

Yasa henüz yürürlüğe girmediği için yürürlülük tarihini tahmin edebiliriz. Temmuz ayı olabileceğini tahmin ediyoruz. 1 Temmuz 2022 - 1 Temmuz 2023 arasındaki artış yüzde 25'i geçemeyecek.

5 YILINI DOLDURAN KİRACILARI KAPSAMIYOR

Burada özellikle altını çizmek istediğim nokta, 5 yılı dolmuş ve bundan dolayı kira bedeli güncellenecek kira sözleşmelerini bu düzenleme açıklama itibariyle kapsamamaktadır. Kira artışı yapılması başka bir hukuki durum, ancak altıncı yılına giren kiracıların kiralarının güncellenmesi farklı bir durumdur.

Ama yasa yürürlüğe girdiğinde bu konuda başkaca düzenleme var mı onu da takip edeceğiz." dedi.

Şimdi Ara
Hemen Sor