Savcı, Ekrem İmamoğlu'na 4 yıl hapis cezası istedi

Savcı, Ekrem İmamoğlu'na 4 yıl hapis cezası istedi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçim döneminde YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada savcı mütalaasında 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep etti. Duruşma 14 Aralık tarihine ertelendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava bugün görülüyor. Bir önceki duruşma 21 Eylül’de görülmüş ve dava tanıkların dinlenmesi için bugüne ertelenmişti. Cumhuriyet savcısı tekrarladığı mütalaasında 'Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması istedi ve siyasi yasak talep etti.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmadı. Duruşmada CHP milletvekilleri yer aldı.

ENGİN ALTAY “BU BİR DAVA DEĞİL TİYATRO” DEDİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: “Bu bir dava değil, bu bir tiyatro orada yargılanan Ekrem İmamoğlu değil, 16 milyon İstanbullunun iradesidir. Umarım ve dilerim şu söz gerçekleşir: ‘Mahkeme kararlarının meşruiyeti kamu vicdanındaki karşılığı kadardır.’ Bugün buradan bir karar çıkacağını zannetmiyorum. İstanbul’da 2019’da AK Partinin yediği şamarın hala acısının geçmediği görülüyor. Davanın içeri bakımından da fos çıktığını herkes gördü. Süleyman Soylu’nun İmamoğlu’na söylediği bir sözü, İmamoğlu kendisine iade etti. Vay efendim İmamoğlu YSK üyelerine hakaret etti; buna kargalar bile güler.”

BAHADIR ERDEM“AK PARTİ’NİN HER ZAMAN OLMAYAN HAKKA ÇÖKME SİYASETİNİN SONUCU”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem: “Bugünkü gördüğümüz dava AK Partinin her zaman olmayan hakka çökme siyasetinin bir sonucudur. İki kere İstanbul seçmeni AK Partiye tokat attı ve Ekrem İmamoğlu’nu seçti. Bugün biz de milletin iradesiyle seçilmiş olan başkanımızın yanında durmak, milletin oylarının iradesinin yanında durmak için buradayız.”

BUĞRA KAVUNCU “SÜRECİ SONUNA KADAR TAKİP EDECEĞİZ”

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu: “Bu 31 Mart’ta kazanılmış bir başarının muktedirler tarafından hazmedilemediğini bir göstergesidir. Süreci sonuna kadar takip edeceğiz.”

FOX MUHABİRİ TANIK OLDU

Duruşmada gazeteci Gülşah İnce tanık sıfatıyla ifade verdi. İnce ifadesinde, şunları söyledi:

“FOX TV muhabiri olarak olay tarihinde Ekrem İmamoğlu'na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisi hakkında sarf ettiği sözleri aynen alıntılayarak, tırnak içinde kendisine sordum. Bunun karşılığında söylediği sözler kamera kayıtlarında vardır. O sırada orada başka medyadan arkadaşlar da vardı. Ekrem İmamoğlu'na cevap hakkı olduğu için kendisi hakkında söylenen sözü alıntılayarak kendisine sordum. Daha sonra haber olarak yayınladık. Bunu ‘Süleyman Soylu'ya yanıt' olarak haberleştirerek yayınladık.”

“İmamoğlu'ndan demeç aldıktan sonra ‘YSK üyelerine neden bu sözü etti' diye muhabirler arasında bir konuşma oldu mu?“ şeklinde soruya ise şu yanıtı verdi:

“Hem benim hem de muhabir arkadaşların çok sorusu oldu. Bu sorunun dışında ilaveten başka soru gelmedi. Sorduğum tarih 4 Kasım YSK'ya yönelik eleştiriyi düşünmedim. Seçim 6 Mayıs'ta iptal edildi. İkinci seçim de Haziran’dı. Sorduğumuz tarih Kasım. YSK'ya yapsaydı eleştiriyi, gündem o tarihlerin gündemiydi. WhatsApp grubu var. Oraya pek çok kurum da üye. O günlerde YSK'ya yönelik bir değerlendirme de olmadı.”

HAKİM, TANIĞIN SORUSUNA ‘GEREK YOK’ DEYİP “SOYLU’YA YÖNELİK” DEDİ 

İmamoğlu'nun avukatı, ‘Lafa bakarım laf mı, söyleyene bakarım adam mı diye' sözlerinin kime yönelik söylendiğinin tanığa sorulmasını istedi. Duruşma hakiminin ise, sözlerin Süleyman Soylu'ya yönelik olduğunu söylemesi üzerine, İmamoğlu'nun avukatları bunun tutanağa geçirilmesini istedi. Duruşma hakimi de bunu tutanağa geçirdi.

AVUKATLARIN REDDİ HAKİM TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

İmamoğlu’nun avukatı hakimin tarafsız olmadığını düşündüklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, reddi hakim talebinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, reddi hakim talebinin reddine karar verdi.

DURUŞMA 14 ARALIK’A ERTELENDİ

Cumhuriyet savcısı mütalaasını tekrar etti ve İmamoğlu hakkında, “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası talep etti. Duruşma 14 Aralık’a ertelendi.

Öte yandan mütalaada İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) 53. maddenin uygulanması da istendi.

Duruşmaya katılmayan İmamoğlu, cuma namazı çıkışı sonrası şunları söyledi:

"Hakim, benim sözlerimin muhatabının sayın bakan (Süleyman Soylu) olduğunu ısrarlı bir biçimde dile getirmiştir. Bu ısrarlı tarife rağmen savcının en üst sınırdan ceza istemesi çok şaşırtıcıdır ve üzücüdür.

Bugün yaşananlar ve bugüne kadar olanlar toplumun vicdanında yerini bulmuş ve kararı verilmiştir. Ben toplumun vicdanına elbette sonsuz güveniyorum. Elbette süreci takip ediyoruz. 14 Aralık’a ertelendi. Net olarak beraat beklerdim, mahkemenin sonlanmasını beklerdim. Yargı süreci devam ediyor. Mahkemeyle ilgili daha fazla bir beyanda bulunmak istemiyorum.

İçeride ettiğim duayı vatandaşlarımızın huzurunda etmekten geri durmayacağım. Allah memleketimizi ve memleketimizin insanlarını vicdan yoksunu, ahlak yoksunu ve adalet yoksunu insanların şerrinden korusun.

Adaletsizliğe uğrayan, hukuksuzluğa uğrayan kim var ise en yakın zamanda adalet ve hukuk yönündeki hususlar ve kararlar verilsin. Herkesin adalet ve hukuka ihtiyacı olduğunu unutmamak lazım.

Hukuka dair süreçler bu kadar gündemi meşgul etmesi ülkemiz insanları ve gelecek nesil için çok sıkıntılı ortamlar yaratıyor. İnsanların ümitlerini kırıyor. Ama tekrar ifade edeyim ki, en fazla umudu, ümidi gelecek adına güzel ülkemin güzel insanlarında görüyorum. Bu adaletsiz ve hukuksuz uygulamaların olduğu günleri aşacağız. Bugün beraat verilsin diye beklediğim bir ortamda dava ertelenmiştir. Süreci takip edeceğiz, hukukçularımızla takip edeceğiz, umut ederim ki, ben yüce Türkiye Cumhuriyeti yargısına güvenmek istiyorum."

NELER OLMUŞTU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin YSK tarafından iptal edilmesinin ardından yeniden sandığa gidilmiş, 23 Haziran 2019’da yapılan seçimlerde Ekrem İmamoğlu bir kez daha başkan seçilmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekim 2019’da Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne katılmak için Fransa’ya giden İmamoğlu’yla ilgili isim vermeden, “Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti.

Ekrem İmamoğlu da üstü kapalı olarak, “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” ifadelerini kullanmıştı. “Seçimi iptal edenler ahmaktır” sözleri üzerine YSK’nın suç duyurusuyla dava açılmıştı. 

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İBB başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Ekrem İmamoğlu'nun seçildiği, 4 Kasım tarihli basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürülüyor. İddianamede İmamoğlu'nun 'Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isteniyor. İddianamede dönemin YSK Başkanı Sadi Güven'in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu belirtiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hukukihaber.net

Şimdi Ara
Hemen Sor