Yargitay, kredi borçlari ile ilgili emsal teskil edecek bir karara imza atti. Bu kararda, erken kredi ödemelerinde istihbarat ücreti alinmasinin hukuken mümkün olmadigi vurgulandi. Kararin Detaylari Içtihat Bülteni Uygulamasi’ndan edinilen bilgiye göre, Sakarya'da özel bir okul adina davaci avukati, çekilip erken kapanan 3 ayri krediye iliskin banka tarafindan tahsil edilen ücretlere karsi dava açti. Davaci vekili, kredi sözlesmelerine bagli olarak istihbarat ve erken kapama ücreti adi altinda tahsil edilen tutarlarin genel islem sarti niteliginde oldugunu belirterek, fazlaya dair haklari sakli kalmak kaydiyla, simdilik 1.000,00 TL’nin ödeme tarihinden itibaren isleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davali bankadan tahsil edilmesini talep etti. Ilk Derece ve Bölge Adliye Mahkemesi Kararlari Davali banka vekili, davanin reddini talep etti. Ilk Derece Mahkemesi, davanin kismen kabulüne ve fazlaya iliskin talebin reddine karar verdi. Taraf vekilleri bu karara karsi istinaf basvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi ise taraflarin istinaf basvurularini esastan reddetti. Yargitay 11. Hukuk Dairesi Karari Taraf vekilleri, Bölge Adliye Mahkemesi kararina karsi temyiz talebinde bulundu. Yargitay 11. Hukuk Dairesi, su önemli karari verdi: "Kredi kullanim esnasinda alinmayan istihbarat ücretinin, erken ödeme nedeniyle alinmasi da mümkün degildir. Davaciya 18.08.2016, 25.05.2017 ve 12.06.2017 tarihlerinde kullandirilan kredilerde istihbarat ücreti alinmamistir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi’nin 10.02.2020 tarihli ve 2020/4 sayili tebligi ile bankalar tarafindan tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasina son verilmistir. Dolayisiyla, kredi kullanim esnasinda alinmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle de alinmasi mümkün degildir. Istihbarat ücreti davacidan alinamayacagina göre, bu ücrete uygulanan BSMV ücretinin de tahsil edilmemesi gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davaciya iadesi gerekirken, yalnizca istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi dogru olmayip bozmayi gerektirmistir." Sonuç Yargitay’in bu karari, kredi borçlarini erken kapatanlar için emsal teskil etmektedir. Erken kredi ödemelerinde bankalarin istihbarat ücreti ve buna bagli olarak BSMV tahsil etmeleri hukuka aykiridir. Bu karar, benzer durumlarla karsilasan borçlular için önemli bir yol gösterici olacaktir.
Yargitay, kredi borçlari ile ilgili emsal teskil edecek bir karara imza atti. Bu kararda, erken kredi ödemelerinde istihbarat ücreti alinmasinin hukuken mümkün olmadigi vurgulandi.
Içtihat Bülteni Uygulamasi’ndan edinilen bilgiye göre, Sakarya'da özel bir okul adina davaci avukati, çekilip erken kapanan 3 ayri krediye iliskin banka tarafindan tahsil edilen ücretlere karsi dava açti. Davaci vekili, kredi sözlesmelerine bagli olarak istihbarat ve erken kapama ücreti adi altinda tahsil edilen tutarlarin genel islem sarti niteliginde oldugunu belirterek, fazlaya dair haklari sakli kalmak kaydiyla, simdilik 1.000,00 TL’nin ödeme tarihinden itibaren isleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davali bankadan tahsil edilmesini talep etti.
Ilk Derece ve Bölge Adliye Mahkemesi Kararlari
Davali banka vekili, davanin reddini talep etti. Ilk Derece Mahkemesi, davanin kismen kabulüne ve fazlaya iliskin talebin reddine karar verdi. Taraf vekilleri bu karara karsi istinaf basvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi ise taraflarin istinaf basvurularini esastan reddetti.
Taraf vekilleri, Bölge Adliye Mahkemesi kararina karsi temyiz talebinde bulundu. Yargitay 11. Hukuk Dairesi, su önemli karari verdi:
"Kredi kullanim esnasinda alinmayan istihbarat ücretinin, erken ödeme nedeniyle alinmasi da mümkün degildir. Davaciya 18.08.2016, 25.05.2017 ve 12.06.2017 tarihlerinde kullandirilan kredilerde istihbarat ücreti alinmamistir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi’nin 10.02.2020 tarihli ve 2020/4 sayili tebligi ile bankalar tarafindan tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasina son verilmistir. Dolayisiyla, kredi kullanim esnasinda alinmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle de alinmasi mümkün degildir. Istihbarat ücreti davacidan alinamayacagina göre, bu ücrete uygulanan BSMV ücretinin de tahsil edilmemesi gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davaciya iadesi gerekirken, yalnizca istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi dogru olmayip bozmayi gerektirmistir."
Sonuç
Yargitay’in bu karari, kredi borçlarini erken kapatanlar için emsal teskil etmektedir. Erken kredi ödemelerinde bankalarin istihbarat ücreti ve buna bagli olarak BSMV tahsil etmeleri hukuka aykiridir. Bu karar, benzer durumlarla karsilasan borçlular için önemli bir yol gösterici olacaktir.