AİHM sınır dışı edilen Suriyeli mülteci sebebiyle Türkiye'yi tazminata mahkum etti.

AİHM sınır dışı edilen Suriyeli mülteci sebebiyle Türkiye'yi tazminata mahkum etti.

AIHM, Türkiye'de oturum izni olan Suriye vatandasi Muhammad Fawzi Akkad'in sinir disi edilmesi konusunda hak ihlali karari vererek Türkiye'yi tazminata mahkum etti. Mahkeme, Türkiye'nin Akkad'a 12 bin 250 euro ödemesine karar verdi.

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM), Suriye vatandasi Muhammad Fawzi Akkad’in, Türkiye’de geçerli oturum izni olmasina ragmen Türk makamlari tarafindan “zorla ülkesine sinir disi edilmesi” konusunda Ankara’nin hak ihlalinde bulunduguna hükmetti.

TÜRKIYE 12 bin 500 EURO TAZMINAT ÖDEYECEK

BBC Türkçe’nin haberine göre; Mahkeme, Türkiye’nin Akkad’a 12 bin 250 euro ödemesine karar verdi. Bu miktarin 9 bin 750 eurosu manevi tazminat, 2 bin 500 eurosu da mahkeme masraflari.

AIHM kararinda, Akkad’in 2018’de Türkiye’de geçerli bir ikamet iznine sahip oldugu ve kendisine “geçici koruma” statüsü verildigi kaydedildi.

“HUKUKA AYKIRI SEKILDE SINIR DISI EDILDI”

Kararda, Yunanistan’a geçmeye çalistigi sirada Meriç Nehri yakinlarinda gözaltina alinan Akkad’in daha sonra “gönüllü geri dönüs” adi altinda Türk makamlari tarafindan “zorla ve hukuka aykiri” sekilde sinir disi edilerek Suriye’ye gönderildigi belirtildi.

Danimarkali Yargiç Jon Fridrik Kjølbro baskanligindaki 7 kisilik jüri heyeti, oybirligiyle ile aldigi kararla, Türkiye’nin Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’nin 3., 13. ve 5. maddelerini iptal ettigine hükmetti.

Sözlesmenin 3. maddesi, insanlik disi veya asagilayici muamele yasagini, baglantili 13. maddesi etkili basvuru hakkini, 5. maddesi de özgürlük ve güvenlik hakkini koruma altina aliyor.

AIHM “ASAGILAYICI MUAMELEYE MARUZ KALDI”

AIHM kararinda su ifadeler yer aldi:

Mahkeme, basvuru yapan sahsin Suriye’de 3. maddeye aykiri bir muameleye maruz kalma riskiyle karsi karsiya oldugu ve Türk makamlarinin gerçekleri bilerek kendisini sözlesmeye aykiri bir muamele riskine maruz biraktigiyla ilgili önemli gerekçeler gösterildigine karar vermistir.

Mahkeme ayrica, sahsin yaklasik 20 saat süren otobüs yolculugunda diger Suriyelilerle birlikte kelepçelenmesinin asagilayici muamele anlamina geldigine karar vermistir.

Mahkeme, Türk makamlarinin, basvuru yapan sahsin Suriye’ye zorla geri gönderilmesine itiraz etmek için Türk hukukunda öngörülen hukuk yollarindan yararlanma firsatini reddettigini kaydetmistir.

Mahkeme, sahsin Meriç’te Yunanistan sinirina yakin bir yerde tutuklanmasindan Suriye’ye gönderilmesine kadar geçen sürede özgürlügünden mahrum birakildigini tespit etmistir.

Mahkeme, sinir disi edilmek üzere olan kisilerin gözaltina alinmasiyla ilgili olarak iç hukukta öngörülen yasal güvencelere uyulmadigini kaydetmistir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hukukihaber.net

Şimdi Ara
Hemen Sor