Korkutan Uyarı; Korona virüs salgınında üçüncü zirve riski gelebilir.!!

Korkutan Uyarı; Korona virüs salgınında üçüncü zirve riski gelebilir.!!

Türkiye Kovid-19 Hasta Tablosu'nda yapilan testlere göre pozitiflik orani 25 Ocak'ta 3,7 iken bu oran 26 Ocak'ta yüzde 3,9'a, 27 Ocak'ta yüzde 4,1'e, dün yüzde 4,20'ye yükseldi. Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afsin Emre Kayipmaz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda son dört gün içinde vaka sayilarinda artis gözlemlendigini belirterek, "Türkiye'de üçüncü zirve tehlikesiyle karsilasmamak adina tedbirli davranislari sürdürmek durumundayiz." dedi.

Ankara Sehir Hastanesi'nde Acil Tip Uzmani olarak da görev yapan Doç. Dr. Kayipmaz, Türkiye’deki koronavirüs seyrine iliskin açiklamalarda bulundu.

 

Koronavirüsle mücadele sürecinde Türkiye’de bir süredir çesitli kisitlamalarin ve tedbirlerin uygulandigina isaret eden Kayipmaz, bu kapsamda sokaga çikma kisitlamalarinin uygulandigini ve restoran, kafe gibi isletmelerde oturarak müsteri kabulüne izin verilmedigini hatirlatti. Kayipmaz, "Tüm bu tedbirler, vaka, agir hasta ve vefat sayilarinin düsmesinde büyük bir etken." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de toplumsal bagisiklama için asilama sürecinin de basladigini animsatan Kayipmaz, "Ancak henüz toplumun bir bölümüne yapilabildi. Kisiler asilandiktan sonra toplumdaki bagisiklik orani daha yüksek seviyeye çikincaya kadar bir süre daha tedbirleri yasamaya devam etmek durumundadir." uyarisinda bulundu.

Kayipmaz, vaka sayisinda bir süre önce görülen azalmanin tedbir ve kisitlamalara uyuma bagli oldugunu dile getirerek, "Su anda biz asilarin etkisini degil, kisitlama ve kapatmalarin etkisini görüyoruz." diye konustu.

Ocak, subat ve mart aylarinin farkli üst solunum yolu hastaliklari açisindan da riskli oldugunun altini çizen Kayipmaz, "Kis aylarinda insanlar daha çok kapali ortamlarda vakit geçirir, bu ortamlar kötü havalandirilabilir ve bu ortamlarda kalabalik olustugunda hastalik kendine yayilmak için gereken firsati bulur." ifadelerini kullandi.

Son günlerde azalan seyrin tekrar yükselise geçtiginin gözlendigine dikkati çeken Kayipmaz, söyle devam etti:

"Koronavirüs Tablosu'na baktigimizda, yapilan testlere göre pozitiflik orani 25 Ocak'ta 3,7 iken bu oran 26 Ocak'ta yüzde 3,9'a çikti ve önceki gün itibariyla da yüzde 4,1'e yükseldi. Dün de bu oran yüzde 4,20 oldu. Bu durumda salginin duragan egrisi su anda basini yukari dogru az da olsa çevirmis durumda."

"VAKA ARTISLARINDA MUTASYONUN DA ETKISI OLABILIR"

Salginda bu dönmede bir diger tehlikenin ise mutasyonlu virüs olduguna deginen Kayipmaz, Birlesik Krallik'ta gözlenen, sonrasinda Güney Afrika ve Brezilya'da ortaya çikan mutasyonlar oldugunu hatirlatti.

Kayipmaz, sunlari kaydetti:

"Virüs, RNA virüsüdür ve bu virüsler mutasyona ugramaya hazir virüslerdir, devamli mutasyona ugrarlar. Bu mutasyonlar, su anda özellikle Birlesik Krallik'ta artan vaka sayilarindan sorumlu tutulmaktadir. Bizim ülkemizde de bu mutasyonun gözlendigini biliyoruz. Su anda mutasyonun vaka sayilari üzerindeki etkisini tam olarak bilmiyoruz ama arastirilmaya devam ediliyor. Görülen vaka artislarinda elbette mutasyonun da etkisi olabilir. Bununla ilgili olarak Halk Sagligi Genel Müdürlügünde arastirmalar devam ediyor."

"TEDBIRLI YASANTIMIZA DEVAM ETMELIYIZ"

Hayata geçirilen siki tedbirlerin etkisiyle saglik kapasitesi zorlanmadan sürecin yönetilebildigini anlatan Kayipmaz, "Tedbirsiz davranislar içine ve zamanindan önce topyekun bir gevsemeye girersek vaka sayilari tekrar yükselis olarak kendini gösterir. Kis aylari tehlikelidir. Solunum yolu enfeksiyonuna yol açan bütün mikroorganizmalar için de bu geçerlidir. Kis aylarinda rehavete kapilmamamiz ve tedbirli yasantimiza devam etmemiz lazim ki üçüncü zirve tehlikesiyle karsilasmayalim." degerlendirmesini yapti.

Salginin artis egiliminin bir miktar yukari dogru çikmasinin tedbirlere siki sikiya bagli kalinmasi gerekliligi açisindan önemli bir gösterge oldugunu vurgulayan Kayipmaz, bazi Avrupa ülkelerinin su anda üçüncü zirveyi yasadiklarini söyledi. Kayipmaz, "Zaten bazi ülkeler, birinci ve ikinci zirvelerini de bizden önce yasamislardi. Biz onlarin zaman olarak biraz daha gerisinde yasiyoruz. Türkiye'de bir üçüncü zirve tehlikesiyle karsilasmamak adina tedbirli davranislari sürdürmek durumundayiz." dedi.

Doç. Dr. Kayipmaz, Ingiltere’nin kasim ayinda daha rahat bir süreç yasadigini, daha sonra mutasyonlu virüs ve tedbirsiz davranislarin da etkisiyle üçüncü zirve ile karsi karsiya kaldigini belirtti. Türkiye’de su an üçüncü zirve riski olup olmadigina iliskin Kayipmaz, "Bunu söylemek için biraz erken ama tedbirleri gevsetir ve tedbirsiz bir yasantiya apar topar dönersek bu tehlikeyle biz de karsilasabiliriz. Zamanindan önce karsilasmamiz da bizim yine normale dönüs süremizi uzatir." diye konustu.

Kayipmaz, kisin ortasinda normallesmeye geçilmesinin riskli olabilecegini ifade ederek, “Su dönemde birdenbire gevsemeye dogru geçersek, süreç üçüncü zirve tehlikesiyle bizi karsi karsiya getirebilir. Vaka sayilari tedbirlerin etkisiyle bir süre düz çizmeye devam etti, sonra basini biraz yukariya kaldirmaya basladi. Iste bu bizi endiselendirmeli. Panige de kapilmamaliyiz ama tedbirsiz davranmamaliyiz. Çünkü, mutasyon artik bizim ülkemizde de görülüyor. Özellikle B117 soyundan olan mutasyonun virüsün kisiler arasinda daha kolay bulasmasini saglayan mutasyon oldugu biliniyor."

TATILDE AKRABA VE KOMSU ZIYARETLERINE DIKKAT

Doç. Dr. Kayipmaz, okullarin yariyil tatilinde oldugunu hatirlatarak bu dönemde çok daha dikkatli olunmasi gerektigi uyarisinda bulundu.

Subat tatilinde sadece hane halki ile vakit geçirilmesi gerektiginin sürekli altini çizdiklerini vurgulayan Kayipmaz, "Bu noktada kisilerin disarida bir araya gelme firsati yok, her yer kapali ama insanlarimiz evlerde bir araya gelmeye devam ediyor, akraba, komsu ziyaretleri yapiliyor. Vaka artislarinda bunlarin da bir etkisi olabilir. Bunun disinda tedbirsiz davranislar ve kalabalik içinde olma vaka sayilarinin artisinda etkin olarak gözükmektedir.”  (AA)

Şimdi Ara
Hemen Sor