Kira Artışında Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor, Ev Sahipleri ve Kiracıları Bekleyen Yenilikler

Kira Artışında Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor, Ev Sahipleri ve Kiracıları Bekleyen Yenilikler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum" açıklamasıyla, kira düzenlemelerindeki yeni dönemin 2 Temmuz’da başlayacağı kesinleşti. Peki, bu değişiklik ev sahiplerini ve kiracıları nasıl etkileyecek?

Yüzde 25 Zam Sınırının Sona Erdiği Tarihte Ev Sahipleri Zam Yapacak mı?

Yüzde 25 zam sınırı 2 Temmuz’da sona erecek, ancak bu tarihte tüm ev sahipleri zam yapmayacak. Çünkü kira artışı, 'yılda bir kez' ve 'sözleşme yenileme döneminde' yapılır. Örneğin, sözleşme yenileme dönemi Ocak ayında olan bir kiracı için zam Ocak 2025'te uygulanacaktır.

Sınırın Kalkması Ev Sahibine İstediği Zammı Yapma Hakkı Verir mi?

Zam sınırının kalkması, ev sahibinin istediği oranı belirleyebileceği anlamına gelmez. Kiralar, yeni dönemde de geçmişte olduğu gibi TÜFE 12 ay ortalamasına göre belirlenecek. Örneğin, TÜİK’in son açıkladığı oran yüzde 59,64’tür, bu da yasal oranın iki katından fazladır. Temmuz ayında açıklanacak güncel rakam takip edilecek ve bu oran 'en fazla' artış oranı olacaktır.

Kiracı ve ev sahiplerinin bilmesi gereken önemli bir detay: Yüzde 25 sınırı 1 Temmuz dahil uygulanacak. Yani sözleşmesini 1 Temmuz’da yenileyenler bir yıl daha yüzde 25 zamlı kira öderken, 2 Temmuz’da yenileyenler enflasyon ortalamasını baz alacak.

Dava Süreci Devam Edenler Ne Yapacak?

Son iki yılda kira davaları adliyeleri adeta kilitledi. Kira tespit ve tahliye davaları hukuk sistemi üzerinde ciddi yük oluşturdu. Bu nedenle dava öncesi 'arabuluculuk şartı' getirildi. Ancak burada da anlaşamayanlar yine mahkemeye başvuruyor.

Davaların 2-3 yıl sürmesi nedeniyle birçok ev sahibi ve kiracı hâlâ mahkeme kararını bekliyor. Bu durumda olan kiracılar, diğer kiracılar gibi güncel yasal zam oranına uymak zorunda. Kiracıların "Zaten davalıyız, yüzde 25 zam yaparım" demesi mümkün değil. Eğer bu bir kira tespit davası ise, mahkeme güncel kira değerini belirleyecek ve karar kesinleştikten sonra kira zam döneminde TÜFE 12 ay ortalaması dikkate alınacak (tarih 1 Temmuz sonrası ise).

Düzenlemenin Bitmesi Tahliye Hakkı Verir mi?

Düzenleme sadece kira zam oranı ile ilgiliydi; sürenin bitmesi bu oranın sona ermesi anlamına gelir. Ev sahibi, "kiracının koruma kalkanı kalktı" diyerek tahliye isteyemez. Tahliye için haklı bir gerekçe olması şarttır.

Ev sahibi, kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa, Borçlar Kanunu’nda belirtilen haklı tahliye sebeplerinden biri mevcutsa kiracının tahliyesini talep edebilir. Ancak ihtiyacı olduğunu söyledikten sonra evi 3 yıl süreyle başkasına kiralayamaz. 10 yıl sözleşme uzama süresi dolan kiracı için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye talep edilebilir. Evin satılması durumunda, mülkü alan kişi kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini isteyebilir. Ayrıca, ev sahibinin geçerli bir tahliye taahhüdü varsa tahliye talep edebilir.

Ev Sahibi Yasal Oranı Az Bulursa Ne Yapmalı?

Kira piyasasında sadece kiracılar değil, ev sahipleri de mağdur olabilir. Eski kiracılar uygun fiyatla otururken, iki yıl boyunca zam oranı yüzde 25 ile sınırlı kaldığında kira bedeli güncel değerin çok altına düşebilir. Mülk sahipleri, "TÜFE 12 ay ortalamasına göre artış yapsak bile kira bedeli düşük kalacak" endişesi taşıyor.

Bu durumda olan ev sahipleri, 5 yılı dolduran kiracılarına, kiranın yeniden belirlenmesi için tespit davası açabilir. 5 yıldan kısa sürelerde uyarlama davaları mümkün olabilir, ancak bu davada öngörülemeyen mağduriyetin ispatı gereklidir. Her iki durumda da dava açmadan önce arabulucuya başvurmak yasal zorunluluktur. Gayrimenkul hukuku uzmanları, uzun süren dava süreçleri nedeniyle tarafların kendi aralarında uzlaşmasını öneriyor.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

haber7.com

Şimdi Ara
Hemen Sor