2024 Haziran Ayı Kira Zam Oranı: İşyerlerinde Yüzde 62,51 Tavan Zam Geliyor

2024 Haziran Ayı Kira Zam Oranı: İşyerlerinde Yüzde 62,51 Tavan Zam Geliyor

Mayıs ayı enflasyon verileri baz alınarak yapılan hesaplamalar neticesinde, Haziran ayında işyerleri için uygulanacak tavan kira artış oranı yüzde 62,51 olarak belirlendi.

Mayıs ayı enflasyonunun Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmasıyla birlikte, işyerlerine yapılacak kira artış oranı da kesinleşti. Normal şartlarda kira artışlarında temel alınan 12 aylık ortalama verisi üzerinden yapılan hesaplamalar doğrultusunda, Haziran ayında kiralara uygulanacak tavan zam oranı yüzde 62,51 olarak tespit edildi.

Konut Kiralarında %25 Zam Sınırı Bir Ay Daha Devam Edecek

Konut kiralarında ise yüzde 25'lik tavan zam uygulaması bir ay daha sürecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "uygulamanın devam etmesi için bir neden görmüyorum" şeklindeki açıklamaları doğrultusunda, bu uygulamanın 1 Temmuz'dan itibaren sona ermesi bekleniyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da kiralarda yüzde 25 zam sınırlamasının temmuz ayına kadar geçerli olacağını belirtmişti. Buna göre, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE verilerini dikkate almaksızın ev sahiplerine yüzde 25 zam yapabilecekler. Temmuz ayından sonra ise bu sınırlama kalkacak ve kiracılar, ağustos ayı itibarıyla TEFE ve TÜFE oranlarına göre zamlı kira ödemeye başlayacaklar.

Haziran Ayı Kira Artış Oranı Hesaplama Örneği

  • Mevcut Kira Bedeli: 20 bin TL
  • Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2024
  • Girdiğiniz Artış Oranı: %25
  • Kira Artış Tutarı: 5 bin TL
  • Aylık Yeni Kira Tutarı: 25 bin TL

    EĞER12 AYLIK TÜFE'YE GÖRE KİRA ZAMMI HESAPLANSAYDI

    Mevcut Kira Bedeli: 20 bin TL

    Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2024

    Girdiğiniz Artış Oranı: %62,51

    Kira Artış Tutarı: 12 bin 502 TL

    Aylık Yeni Kira Tutarı: 32 bin 502 TL olacaktı.

Bu hesaplama örneği, mevcut kira bedeli üzerinden uygulanacak yüzde 25'lik artış oranıyla kira tutarının nasıl belirleneceğini ve yüzde 25 'lik kural kalktığında kira artış oranını göstermektedir.

Kira artış oranlarının doğru ve zamanında uygulanabilmesi için hem kiracıların hem de ev sahiplerinin güncel enflasyon verilerini takip etmeleri önemlidir. Böylelikle her iki taraf da kira sözleşmelerini yasal çerçevede düzenleyebilir.

Şimdi Ara
Hemen Sor